sunnuntai 17. elokuuta 2014

Liitäjiä, viistäjiä ja keijuja...

Madeira 13.8

Lähdimme aamulla rauhallisesti liikeelle, koska olimme päättäneet vetää päivän yhteen putkeen. Suunnaksi valittiin itä, koska illan meriretki lähtisi sieltä. Päätimme siis koluta rauhassa Machicon rantakaupungin rantoja ja jokisuistoa. Pitkään ei jokiuomaa tarvinnut koluta, kun vahanokan tuttu ääni alkoi kuulua. Pian noin 10 linnun parvi pyrähti ilmaan ja näin napsahti Jannelle ja Jarille wp-pojo. 

Vahanokkia
Machicon rantasuistossa ei kauheasti ollut mitään katseltavaa. Muutama pitkäjalka, karikukko ja kuvauksellinen kapustahaikara. Kaveri oli varsin luottavainen ja päästi meidät mukavalle kuvausetäisyydelle. Laji ei muutenkaan ole kovin tavanomainen Madeiralla. Siinä sitten käytettiin aikaa ja kamerat raksuttivat ruutuja muistikorteille.

kapustahaikara
Lounaan jälkeen oli aika valmistautua illan meriretkelle. Vaikka lämpöä oli ihan riittävästi, niin kiltisti puettiin corevarusteet niskaan ja kamerareput vesitiiviisiin pusseihin. Hieman kolmen jälkeen lähdettiin puskemaan kohti itää. Vajaan kahden tunnin ajon jälkeen olimme saapuneet päivän "hot spotille". Chum veteen ja ei aikaakaan kun ensimmäiset tyrskyliitäjät alkoivat pyöriä veneen ympärillä.  Lintuja ei ollut mitenkään hirveästi, mutta kuvaustilanteita kyllä riitti. Reilun tunnin odottelun jälkeen jostain ilmestyi isoliitäjä, joka heittikin muutaman upean kierroksen veneen ympärillä jatkaakseen siitä sitten takaisin ulapalle. Sepon hymy oli kohtuullisen leveä, koska laji oli hänelle uusi wp-tikki. Itse olin nähnyt aikaisemmin yhden linnun Azoreilla lokakuussa 2012. 

isoliitäjä

isoliitäjä
Juuri kun olimme "toipuneet" isoliitäjän vierailusta, kuului huuto "Feaa"...aina yhtä upea kapverdenviistäjä lähestyi venettämme ihan mieletöntä vauhtia...kamerat "lauloivat" ruutuja muistikorteille. Pääsin itsekin kamerallani mukaan tilanteeseen ja alla muutama dokumenttikuva upeasta lajista. 
Linnulla on kapverdenviistäjälle tyypillinen jykevä nokka ja siiven alapeitinhöyhenissä  vähän valkoista. Lisäksi lintu oli rotevan oloinen, joka sopii paremmin kapverdenviistäjälle.

kapverdenviistäjä

Ilta oli jo painunut yli kahdeksaan, ennen kuin ensimmäinen keiju lähestyi chum:ia...lintu ohitti todella tyylikkäästi veneemme, jolloin laji varmistui madeirankeijuksi. YES! Koko suomalaistiimi kuittasi odotetun wp-eliksen tuosta kauniista ja sirosta keijusta. Kaikenkaikkiaan näimme illan aikana noin kaksikymmentä keltanokkaliitäjää, kaksi isoliitäjää, noin viisikymmentä tyrskyliitäjää, kolme kapverdenviistäjää ja kaksi madeirankeijua. Ei paha! Satamaan saavuttiin kohtuullisen märän kyydin saattelemana hieman jälkeen yhdentoista. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti