perjantai 7. joulukuuta 2012

Itsenäisyyspäivän mega

Sunnuntaina 2.12.2012 löytyi Viron Haapsalusta kettusirkku fox sparrow. Tämä pohjoisamerikkalainen sirkkulaji oli tavattu vain kahdesti aikaisemmin WP:llä. Aikaisemmat hyväksytyt havainnot olivat Islannista 1944 ja Pohjois-Irlannista 1961. Tämän lisäksi alueelta kyllä tunnetaan muutama muukin havainto, mutta nämä linnut on tulkittu pinnakelvottomiksi.

Kuumin bongariaalto kävi hoitamassa linnun jo maanantaina ja tiistaina. Linnun osoittautuessa paikallisen oloiseksi päätin itsekin lähteä liikkeelle. Keskiviikkoiltana ylitin Suomenlahden ja yövyin Tallinnassa. Aamiaisen jälkeen lähdin ajamaan kohti Haapsalua. Matkaa ei ollut kuin alla sata kilometriä ja tiet olivat varsin kelpokunnossa. Oikeastaan ihmettelin, kuinka runsasta teiden suojaus oli Virossa. Rapa lensi ja tuulilasin pesunestettä kului.

Hieman yhdeksän jälkeen saavuin pelipaikalle ja ystäväni Olavilta  saamien "nuottieni" mukaan löysin katselupaikan varsin helposti. Hyvä näin, koska olin yksin paikalla.  Virittelin kameran valmiiksi ja aloin odottamaan. Paikalla pyöri kymmeniä talitiaisia ja sinitiaisia sekä punarinta.

"pelipaikka"
Noin vartin odottelun jälkeen kettusirkku pölähti tinttien joukkoon maata kuopimaan.  Mannaa, sillä olin ollut hieman huolissani linnun hoitumisesta. Lisäksi ei kauheasti kiehtonut ajatus hylsystä, koska sellainen napsahti juuri Virosta syyskuussa 2011, kun yritin hietakurkea WP-pinnaksi.

Annoin kameran laulaa, mutta kuvaaminen puskan  keskelle ei oikein tahtonut luonnistua. Valoa oli aivan liian vähän kunnon kuvien saamiseksi.  No joitain dokumenttikuvia sentään tuli.

kettusirkku

kettusirkku

kettusirkku
Kuvatessani lintua saapui paikalle myös Matti Rekilä perheineen. Vaihdoimme muutaman sanasen, ennen kuin minun oli aika jättää Haapsalu taakseni.  Ennen poistumistani laitoin myös päivitysviestit Suomeen, jotta britit, ruotsalaiset ja muut WP-bongarit saisivat kaipaamansa päivityksen tuoreeltaan.

Hoidossa
PS.  Tasan vuosi sitten olin Fuerteventuralla bongaamassa kurnuliejukanaa, nyt kettusirkkua Virosta...mitähän on luvassa ensivuonna itsenäisyyspäivänä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti