sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Pienten lintujen päivä


Perinteiseen tapaan aamu alkoi kahdeksan aikoihin "ylösnousemuksella" eli taksikyydillä ylös ja riberoihin. Matkalla suunnittelimme nousevamme kelin selkiytyessä Reservoirille, mutta ensin da Pontteen. Paikka on viime vuodesta minun ehdottomia suosikkejani...ihan mielettömän upea ja vehreä laakso, jossa on jopa helppo kulkea. 

Tällä kertaa paikka ei tarjonnut oikeastaan mitään, joten joimme porukalla aamukahvit sillalla. Keli ei oikein ollut selkiytynyt, joten lähdimme kulkemaan kohti Lapaa. Matkalla päätimme kuitenkin nousta Lapaa pitkin kohti Reservoiria. Seppo, Kari ja Janne menivät toista reittiä ja minä ja Hannu Lapan pohjaa pitkin. Reitti ei varsinaisesti ole kulkukelpoinen, mutta nelinkontin kaikesta selvittiin :-)

Lapan yläosaa
Olimme kulkeneen joitakin satoja metrejä kun huomasin puskasta näkyviin hypänneen pikkulinnun. Kiikarit silmille ja PAM...keltakurkkuinen kerttuli oli kaivautunut pustasta esille ja oli joitakin sekuntteja aivan avoimesti näytillä. ehdin nähdä keltaisen kurkun ja rinnan lisäksi korvan ja posken peitinhöyhenissä tummempia harmaita höyheniä.....huusin hannulle aluksi englanniksi väärän lajin, mutta kohta jo sain sanottua Common yellowthroat....Lintu oli siis 1kv koiras naamiokerttuli! 

Valitettavasti lintu hyppäsi takaisin tiheään pusikkoon. Laitoimme tiedon kulkemaan ja Seppo, Kari ja Janne saapuivatkin nopeasti pelipaikalle. Valitettavasti lintu ei vaan näyttäytynyt seuraavaan kahteen tuntiin. Pojat lähtivätkin jo kohti kylää, josta oli löytynyt tiaskerttuli. Minä ja Hannu jäimme vielä odottelemaan, koska lintu piti kaivaa uudelleen näkyviin ja kuvata....tunnit vierivät ja välillä saimme sadettakin ihan kivasti niskaamme. 

No, lopulta saimme vahvistuksia ruotsalaisista, tanskalaisista ja espanjalaisista. Vahvistuksien saavuttua alkoikin tapahtua, tosin ei minulla, koska olin lähtenyt etsimään lintua hieman ylemmältä. Pääasia, että lintu näyttäytyi uudelleen ja nyt myös kuvatkin oli saatu. 

Kiitos Mika Bruun kuvasta!
Tämän jälkeen lähdimme Hannun kanssa kävelemään kohti kylää. Istuessamme auton lavalla alkoi "walkie tookit" laulamaan...Tree swallow...Cliff swallow on mirador...no alas päästyämme saimme pääskyn kiikariin, mutta laji oli kyllä Cliff swallow...no ei paha sekään vaikka viimesyksynä näimmekin niitä monena päivänä.   

Pääskyjen aiheuttaman pienen välikohtauksen jälkeen jatkoimme tiaiskerttulipaikalle...muiden hakiessa joko pääskyjä tai naamiokerttulia. Reilun tunnin jälkeen Hannu löysikin linnun ja näin minäkin pääsin nauttimaan päivän toisesta kerttulilajista. Tiaiskerttuli oli tämän syksyn odotuslistallani ja muutenkin olen aina pitänyt lajia varsin kauniina. Alla muutama ruutu tästä kauniista lajista.

Tiaiskerttuli

Tiaiskerttuli
Arvatenkin illalla porukka oli varsin tyytyväistä, koska monet olivat kuitanneet pinnan päivän aikana. Kaikenkaikkiaan saaressa näkyi tänään edellä kerrottujen lisäksi kiipiäkerttuli eli kyllä kamaa maastossa on...pitää vaan jaksaa painaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti