tiistai 10. huhtikuuta 2012

Keidas aavikolla

Starttasimme aamulla hieman jälkeen neljän, koska meillä olisi reipas ajomatka edessä. Päivä ei ollut vielä valjennut, mutta lämpötila oli jo +24. Valon lisääntyessä huomasimme taivasta peittävät hunnun, joka oli heikko hiekkamyrsky. Onneksi keli parani aamun edetessä.

Al-Abraq on käsittämätön keidas keskellä aavikkoa. Itseasiassa asfalttitieltä lähdetään ajamaan autiomaahan ja matka ei ole ihan lyhyt vaan lähempänä kymmentä kilometriä. No oppaamme Pekka ajeli aavikolla totutusti ja löysimme hienosti perille.

Tunnelma perille saavuttuamme oli hyvin odottava, koska kyseessä on iso vehreä alue keskelle ei yhtään mitään. Miten ihmeessä tuollainen keidas voi olla mahdollinen. Kiertelimme paikkaa tuntien ajan ja lintuja näkyi kivasti. Parasta antia olivat kivikkosatakielen ja luonnollisesti minulle uutena lajina harmaakultarinta. Kyseistä lajia näimme paikalla 4 eri yksilöä. Lisäksi arovarpunen kirjokerttu olivat kivoja bonuslajeja.

Paikalla havaitsimme myös kolme isoa liskoa, jotka ovat Pekan mukaan kasvissyöjiä. No otukset olivat kyllä hieman isompia kuin meidän sisiliskot, koska nämä tyypit olivat sellaisia metrin pituisia. Sain kuvattua niitä ihan kivasti ja odotan innolla, kun saan laitettua kuvia reissustamme tänne. Niitä siis luvassa ensiviikolla.

Vaikka paikka oli upea kokemus, niin päällimmäiseksi jäi surullinen tunnelma. Surullisuuden tai oikeastaan jopa kiukun tunteen sai aikaiseksi silmitön lintujen ammuskelu, joka valitettavasti on maan yleinen tapa. Meillä on ollut hyvä tuuri, kun emme ole vielä tätä ennen törmänneet arabimetsästäjiin. No tänään törmäsimme heihin ja samalla jouduimme lopettamaan kituvia lintuja.

Illaksi ajoimme jälleen Jahra Pool Reserveen. Paikka osoitti jälleen oivallisuutensa. Jouni jäi tornille staijaamaan, kun me jatkoimme kaislikon reunaan. Ei mennyt aikaakaan, kun kaislikon sisältä alkoi kömpiä huitteja reunaan ruokailemaan. Sain kuvattua luhtahuittia, pikkuhuitteja ja luhtakanaa.

Illalla laskimme yhteislajimäärän, kun retki on nyt puolivälissä. Tähänmennessä olemme havainneet 146 lajia. Tästä on hyvä jatkaa, nyt unten maille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti