maanantai 30. heinäkuuta 2018

Helteinen Utö

Kuluvan vuoden aikana olen muutamana iltana yrittänyt kuvata täysikuuta. Tulokset ovat jääneet laihoiksi, mutta palo tekemiseen on vahvistunut kerta toisensa jälkeen. Nyt ajatus täydellisen kuunpimennyksen kuvaamisesta oli kiehtova. Ennusteet lupasivat kirkasta yötä. Kysymys oli enemmänkin siitä, missä yrittäisin kuvaamista? Tämä ratkesi yllättävällä tavalla, kun torstaina sain ystävältäni vinkin, että Utö:n majakkasaaressa olisi vapaana huoneisto. Edessä oli helteinen viikonloppu yhdessä minun lempisaaristani. 

Menomatka sujui odottavissa tunnelmissa, ilta oli kaunis, lämmin ja täysin tyyni. Kuvasin yhteysaluksen kannelta upeaa Suomen saaristoa. Aurinko painui horisontiin hieman ennen saapumista Jurmoon. Sataman tunnelma oli juuri niin lumoava kuin sen voi mielessään ajatella. 
Illan hämärtyessä tunnelmat alkoivat latistua. Kaakkoinen taivaanranta verhoutui paksuun pilviverhoon. Ajatus kuvasta, missä punainen pallo nouseen horisontista jäi haaveeksi. Tilanne ei korjaantunut Utö:ssä. Saderintaman tummat pilvet veivät saapuessaan mahdollisuudet kuviin. Silmät sulkiessani ajattelin, että otan uuden yrityksen muutaman tunnin päästä. Kello herätti armottomasti kolmen jälkeen. Taivas oli edelleen pilvessä.  Kuvat kuusta jäi tältä kertaa saamatta.

Aamun ensivaloissa kiersin majakan kautta eteläkärkeen. Kuvattavaa ei juuri ollut. Muutama pikkukuovi muutti etelään ja paikalliset luotokirviset edustivat aamun parasta lajistoa. Auringon jo lämmittäessä oli hyvä aika painua nukkumaan. Illan pehmeät valot houkuttelivat kuvaamiseen ja luonnollisesti kuukin näyttäytyi taivaanrannassa. Vastaavasti auringonlasku ei ollut edellisen illan veroinen. Silti aina kuvaamisen arvoinen.  Hämärtyvässä illassa ajatukset majakan kuvaamisesta kirkastuivat. Halusin saada samaan kuvaan majakan lisäksi kylän maisemaa. Tällaisen kuvan ottaminen ilman kunnollisia esivalmisteluita osoittautui mahdottomaksi. Oikean kuvaamispaikan hakeminen ei enää tilanteessa ollut mahdollista."Oikeaa paikkaa" hakiessani havahduin majakan valonsäteen mielenkiintoisuuteen. Idea säteen kuvaamisesta syntyi. Varmasti heinäkuunloppu ei ole kovin otollinen aika majakkojen kuvaamiseen vaan syksyn edetessä mahdollisuudet paranevat. Jokatapauksessa testailu oli hyvin mukaansa tempaavaa. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti