sunnuntai 8. heinäkuuta 2012

TLY:n kesäralli

Heinäkuun ensimmäisenä lauantaina rallataan perinteisesti Turun Lintutieteellisen Yhdistyksen kesäralli. Ralli on ns. pohjustamaton eli rallialue arvotaan aina aloituskokouksessa, joka pidetään perjantaina klo 1800 Orikedon Shellillä Turussa. Itse ralli alkaa heti klo 1900 ja jatkuu siitä yhtämittaa lauantaihin klo 1300 saakka.

Tänävuonna aloituskokoukseen kokoontui 15 joukkuetta ja olimme jälleen kerran meidän vakiojoukkueella liikenteessä. Arpa ei ole aiemmin "suosinut" alueen itäisiä kolkkia, mutta tänävuonna sitten nousi Salo II eli uuden kuntafuusion myötä syntyneen Salon etelä ja itäosat. Luvassa oli siis todellinen kotikenttäralli, koska meidän joukueen jokainen jäsen ( minä, Mika Korkki ja Markus Ahola) oli aloittanut lintuharrastuksensa nimenomaan näiltä kulmilta.Lähdön tunnelmaa
Vaikka kisa-alue oli meille todella tuttu, niin hieman oli tarvetta tarkastella alueen maantieteellisiä rajoja.    Luvassa oli merta, peltoja ja lehtometsiä.

Markus ja Mika tutkii rallialueen rajoja
 Kohtuullisen moni joukkue kokoontui aloittamaan Halikonlahdelle, vaikka itse alue ei kuulunutkaan ralliin. Altaille kuitenkin pystyi tihrustamaan Salonjokilaakson itäpuolelta ja näin moni mainio vesilintu- / kahlaajalaji tuli hoidettua listoille. Halikonlahden jälkeen jengit alkoivat hajaantua alueen eri kolkkiin ja me matkasimme kohti Teijoa. Hamarijärveltä tuli kivasti suo- ja vesilintulajit plakkariin ja oli aika siirtyä Saurun peltoaukeille yölaulajia kuuntelemaan. Yö oli hieman tuulinen, mutta lämmin, joten pensassirkkalintu, viitasirkkalintu, ruisrääkkä ja kehrääjä tuli kohtuullisen helposti listalle.


"Tiukkaa tapittamista"

Aamun valjetessa oli aika lähteä metsään kuuntelemaan laululintuja ja niitäkin oli ihan kivasti äänessä. Rautiainen, peukaloinen ja jopa idänuunilintu tuli listaa komistamaan. Sadan lajin rajapyykki ohitettiin siis hyvissä ajoin ennen päivän lämpenemistä. Aamupäivän aikana käytiin vielä Särkisalossa kuittaamassa pakolliset merilajit, kuten haahka, valkoposkihanhi, räyskä ja isokoskelo. Merikotkaa ei vaan löydetty, vaikka yritystä oli ihan kivasti. Lopetuslajeiksi käytiin kuittaamassa Hamarijärveltä törmäpääsky ja nuolihaukka.


Viel jaksaa tapittaa merelle
 Rallin purku alkoi perinteiseen tapaan ravintola Koulussa klo 1900. Alueen monipuolisuudesta johtuen oli luvassa pitkähkö purku, joten virvokkeita kuumana kesäiltana kului :-) Aina 100 lajiin saakka joukkueet olivat hyvin tiiviisti kasassa. Kärkipaikkaa piti eri joukkueet hallussa purun edetessä. Kuitenkin 115 lajia alkoi tehdä useimmille tiukkaa ja rallitarinoita alkoi kuulua kasvavaan vauhtiin. Meidänkin oli lopetettava 120 lajin kohdalla ja tällä tuloksella sijoituimme viidenneksi samalla lajimääräällä neljänneksi tulleen kanssa. Heillä oli vain parempi aika eli lajimäärä oli saatu nopeammin kasaan. Mutta ei ollut mitallisijatkaan kaukana, koska kolmanneksi tulleella joukkueella oli 121 lajia ja toiseksi tulleella 122 lajia. Voittajajoukkueesta ei kuitenkaan ollut mitään epäselvyyttä sillä heidän tulos oli kaikkien aikojen toseksi kovin. Hannu Huhtisen, Pasi Laaksosen, Tuomas Seimolan ja William Velmalan jengi kahmi kokoon 132 lajia, joka on oikeasti älyttömän hyvä tulos. Nöyrät onnittelut voittajille!
Jännitys purkautuu purkutilaisuudessa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti