sunnuntai 25. tammikuuta 2015

"Iso" aloitus Salon vuodariskapalle

Salon seudulla asuvat lintumiehet sopivat loppuvuodesta 2014, että vuonna 2015 kisattaisiin Salon vuodariskapa. Ajatus herrasmiesmäisestä kilpailusta sai innostumaan ja mukaanlähtemään yli 15 paikallista ornia. Perusjuonena on lisätä paikallisretkeilyä ja samalla listata alueella havaitut lintulajit. "Uuden" Salon myötä alue on varsin laaja ja monipuolista maastoa tarjoava. Ydin Salon ympäriltä vuonna 2009 liitetyt kunnat tarjoavat retkeilijäille runsaasti merenlahtia, järviä, lehtoja ja jopa vanhan metsän tyyppistä metsää. 

Itse lähdin mukaan skapaan ajatuksella lisätä retkeilyä omissa kotimaisemissani eli lähinnä Perniössä ja Särkisalossa. En pysty panostamaan kisaan riittävästi, joten päätin jo mukaanlähtiessäni, että kärkikahinoihin ei ole mitään asiaa tällä retkeilymäärällä. Oma lajitavoitteeni asettuu siihen 200 lajin tuntumaan, mutta uskon voittajan yltävän yli 210 lajin saldoon. 

Sunnuntaina 11.1.2015

Olimme edellisenä iltana sopineet ystäväni Mikan kanssa, että lähdettäisiin aamulla hieman "pointsaamaan", mutta suunnitelmat selkeytyivät kohtuullisen nopeasti kun Janne kaivoi 3-kv tyyppisen isolokin Korvenojan kaatopaikalta. Meidän saapuessa paikalle oli jo useampi listaaja saapunut paikalle, kuten alla olevasta kuvasta näkyy. 

Isolokki sai porukat liikkeelle
Kaatopaikalla oli paikalla muutama sata lokkia, mutta harmaalokkien ja merilokkien joukosta oli kohtuu helppo plokata 3-kv tyyppinen isolokki.  Lajityypillisesti lintu erottui harmaalokkien seasta hieman isompana ja kulmikkaan päänmuodon johdosta. Toki parhaat määritysperusteet näkyivät myös mainiosti eli vaalea käsisiipi ja vaalea nokka, jossa kärjessä musta alue. Lintua ihmetellessä huomasi Marko vielä toisenkin isolokin. Tämä yksilö oli 4-kv tyyppinen lintu. Aika mielenkiintoinen kattaus, koska näitä vanhemman ikäpolven lintuja ei kovin usein näe Suomessa. 

Talvista lokkitapitusta
Onnistuneen bongauksen jälkeen lähdimme yrittämään pähkinänakkelia, joka tunnin odottelun jälkeen hoituikin listaa koristamaan. Paikalla pyöri myös mustarastaita, räkättirastaita, tiklejä ja vihervarpusia

Dokumenttikuva nakkelista
Päivän päätteeksi hoidimme vielä minulle peltopyyt vuodariksi. Halikon Rikalan pelloilla on seikkaillut koko alkutalven pieni parvi näitä istutettuja peltopyitä. Talven edetessä parvi on harventunut ja nyt oli jäljellä enää 3 lintua. Tällä menolla ei parvesta jää talven edetessä kuin muistovain. Sovimme kisasääntojen yhteydessä, että lasketaan nämä peltopyyt ja fasaanit pinnakelpoisiksi, vaikka tosiasiassa Salon alueen lajien kannat ovat puhtaasti istutuksien tulosta. 

Peltopyy

1 kommentti:

  1. Vertailun vuoksi, onko olemassa aiempaa tietoa uuden Salon vuosipinnoista? 210? Paljonko täällä on lajia edes?

    VastaaPoista