torstai 19. kesäkuuta 2014

Pronssia kouraan

Ralliaamu alkoi vahvalla aamiaisella ja sääennusteiden järkyttävän tarkalla syynäämisellä...Ihan ei pelkästään Foreca riittänyt vaan norjalainen AccuWeather ja ruotsalainen Yr oli kovassa seurannassa. Yö olikin muuttanut kelin sateen osalta parempaan suuntaan, mutta tuleva yö oli ennusteen mukaan edelleen karun kylmä +4... Päädyttiin valitsemaan reitti II, jossa laululinnut ja pedot oli tarkoitus hoitaa pikaisella otteella. Tunnelma aamun tunteina oli perinteisen hiljainen...jokainen puuhasi pääsääntöisesti omia juttuja eli keskittyminen tulevaan oli todellakin kouriin tuntuvaa.  Hieman sentään hymyä irtosi ryhmäkuvaa varten.

Vasemmalta lähtien, Kalle, Mika, Antti ja Harry
Reittimme mukaisesti aloitus tapahtui Kemilästä ja vasta siinä vaiheessa, kun minimissään kolme huutolajia oli samaanaikaisesti hanskassa. "Ankkuriksi" valitsimme pastorin eli ruusukottaraisen. Ihan yksin ei tarvinnut olla vaan lähes kaikki joukkueet olivat päätyneet aloittamaan Kemilän laululintupalvelukeskuksesta. Itse irtauduin välittömästi tarkistamaan muutaman hieman sivussa olleen pohjustuksen, Mikan, Antin ja Harryn jäädessä polttopisteeseen. Kello 0905 sain pojilta tiedon, että NYT...siitä sitten alkoi TEAM-75 mitallin metsästys.

Aikataulun mukaisesti irtauduimme hieman ennen kymmentä Kemilästä ja saldoa komistelivat mm. kultarinta, ruusukottarainen, viitakerttunen, sirittäjä, tiltaltti ja hernekerttu, mutta viitasirkkalintu ei suostunut joukkueellemme antautumaan. Siirtymäajossa hoidimme nopeilla pysäytyksillä mm. pikkusirkun, pohjansirkun ja helmipöllön, mutta satakieli ja pensaskerttu jäi hoitamatta.  Idän staijimestalle saavuttiin kovissa odotuksissa, koska sade ei arvioidun mukaisesti ollut vielä saapunut peliä sotkemaan. Saimme kuitenkin vain reilun tunnin tapituksella maakotkan, merikotkan ja kanahaukan sekä pikkulintulistalle tilhen ja urpiaisen. Mika oli staijauksen aikana "irti" tarkistelemassa pohjustuksia ja tapituksen keskeyttikin puhelu....tääl olis paikallinen haarahaukka...ARG...No mitään ei ollut tehtävissä, koska etäisyyttä oli toistakymmentä kilometriä. 

Joukkue tapittaa

Satijauksen jälkeen lähdimme hoitamaan reitin mukaan pohjustuksia ja yllättävän hyvin ne myös hoituivat. Listalle napsahti mm. muuttohaukka, isolepinkäinen, hiiripöllö, lapinpöllö, koskikara, mehiläishaukka ja sähköiseen tulospalveluun tuli kirjattua lajeja sellaisella tahdilla, että tuntikertymät olivat parempia kuin legendaarisen Paras A-ryhmän ennätysrallin tuntikertymät olivat aikanaan. Kaupunkiin saapuessamme saapui myös hyytävä vesisade, mutta silti kaatopaikan naakat ja kottaraiset lisäsivät joukkueen saldoa. Koska keskustan "peke" ei edelleenkään hoitunut, jouduimme tekemään taktisen liikkeen ohi rallisuunnitelman. Lähdimme Penttilänvaaran suuntaan ja sieltähän pensaskerttu hoituikin. Kaupunkiin saavuttuamme lähdimme koluamaan keskustan vesistöjä systemaattisesti lävitse. Heti jätärillä tärähti ja tärähtikin todella rajusti, kun Harry blokkasi tyynesti VALKOSIIPITIIRAN hyönteisjahdista järven selältä. Lintutiedotuksen viestiä näpytellessä, myös muiden joukkueiden putkiin oli osunut tämä upea mustavalkoinen raritiira. Onnittelut Harrylle makeasta tosispondesta!!

Sitten alkoikin rallin vaikeat tunnit...käytännössä klo 17 -24 välillä saimme listaamme tunnissa yhden tai korkeintaan kaksi lajia per tunti...Tällainen rämpiminen alkoi syödä joukkueen moraalia ja iskukykyä...Erityisesti peruslaji I puutteet tukkakoskelo, sääksi ja mustaviklo kaihertivat miesten mieltä...mistä hemmetistä ne hoidetaan tuulisessa, kylmässä ja sateisessa kelissä.

Rämpiminen loppui käytännössä vasta aamuyöllä, kun lähdimme valloittamaan Valtavaaraa. Idänuunilintu, kuukkeli ja pikkukäpylintu hoituivat lähes parkkipaikalta. Sinipyrstö teetti hieman työtä, mutta sitkeys palkittiin lopulta muutamalla säkeellä. Alarinteestä hoidettiin tyylillä hippiäinen, puukiipiä ja spondesti ärhäkästi äännellyt varpuspöllö.

Alarinteen laskeutuminen kysyy vartalonhallintaa väsyneeltä joukkueelta. 
Kolean aamun viimeiset tunnit eivät enää tuoneet helpotusta pahoille puutteille, mutta huutolajilistalle vielä saatiin aina kova punajalkaviklo. Näin ralli päättyi joukkueemme osalta 124 lajiin, joka toki on ihan mallikas tulos Kuusamon rallissa, mutta vuoden linturunsaus huomioiden, ei riittävä.

Muutaman nukutun tunnin jälkeen oli aika kokoontua Kuusamo hotelliin purkutilaisuuteen. Perinteinen yhteiskuva otettiin hotellin takapihalla. Sitten olikin aika saapua saliin jännittämään. 

Rallijoukkueet 2014
Peruslajien jälkeen olimme kärki viisikon ulkopuolella, mutta kierros toisensa jälkeen paransimme asemiamme. Viimeisillä kierroksilla jännitystä riitti, koska olimme sijoittumassa joko kolmanneksi tai neljänneksi. Klenkkojen huutaessa joukkueen viimeisen lajin tajusimme, että pronssia tuli toistamiseen!! Mitalli lämmitti kyllä aikalailla varsinkin kun joukkueemme paransi myös viime vuonna syntynyttä lajiennätystä 11 lajilla.  

Voiton otti odotetusti Doz K Hahn, mutta ei vieläkään saanut nimiinsä rallikohtaista lajiennätystä. Nyt jäätiin kolmen lajin päähän...harmillista! Toiseksi kiilasi Pyhäjärven ponnistus, joka on joukkueena tahkonnut tasaisen varmoja sijoituksia viime vuosina. Onnittelut muille mitallisteille!

Vuoden 2014 mitallistit
Lopuksi hieman vapaata pohdintaa jatkosta

Kuusamon SM-ralli on vakiinnuttanut asemansa, mutta hetkittäin tuntuu, että paras pöhinä on jo historiaa. Testikäytössä oleva sähköinen tulospalvelu on loistava päänavaus rallin mielenkiinnon lisäämiseksi. Toivottavasti ensivuonna palvelu tarjotaan myös julkiseksi, jolloin media ja rallin ulkopuolella olevat lintuharrastajat voivat seurata eri joukkueiden menestyspolkuja mistä tahansa maailman kolkasta käsin. Uskon, että tällä on mielenkiintoa nostava vaikutus. 

Lisäksi on syytä pohtia vakavasti, että miten saamme joukkueiden lukumäärän jälleen nousuun. Itse olen sitä mieltä, että SM-rallissa tulisi olla jatkossa minimissään kaksi eri sarjaa. Perinteinen pohjustettu 24 tunnin sarja ja sitten pohjustamaton 16 tunnin sarja. Tähän pohjustamattomaan ralliin voisi sitten kuka tahansa aloittelevakin rallijoukkue tulla testailemaan hieman omia taitojaan lintuharrastuksen mystisessä maailmassa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti