keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Pohjustusta SM-ralliin

Kuusamo kerää lintumiehet kesäkuun toisella viikolla, koska siellä mitellään vuosittain lintubongauksen  SM-kilpailut. Tänä vuonna oli vuorossa jo 31:n peräkkäinen linturalli. Ralli on vuosien aikana kokenut nousu- ja laskukausia, mutta viime vuosina rallijoukkueiden määrä on vakiintunut noin 20 - 30 joukkueen vuosivahvuuteen. Rali on niin sanottu pohjustettava ralli eli joukkueet panostavat hieman joukueesta riippuen joko runsaan viikon tai vain muutamia päiviä Kuusamon lintutilanteen kartoittamiseen. Itse ralli on tunnin liukumalla alkava 24 tunnin rali. Rallin siis saa aloittaa klo 09, mutta sen tulee alkaa vimeistään klo 10. Liukuma antaa pientä taktikoinnin mahdollisuutta aloituksen suhteen. 

Oma joukkueeni Team-75 on osallistunut ralleihin muutaman kerran 2000-luvulla, mutta viimeiset vuodet vuodesta 2012 olemme olleet puoli vakavasti mukana rallissa. Tämän johdosta olemme joukkueen kanssa pohjustaneet, eli tutustuneet Kuusamon lintutilanteeseen käytännössä reilun viikon. Kuten kulunut sanonta on kuulunut, niin pohjustaminen on koko rallin paras osuus ja itse ralli sitten vain pakollinen suoritus. Näin oli tänäkin vuonna. Joukkueemme tehopohjustaja Mika Korkki saapui jo Kuusamoon 30.5.2014 ja veti siis lähes kahden viikon yhtäjaksoisen pohjustussession maastossa. Itse pystyin töiden lomassa pohjustamaan 5-8.6 ja 12.6. Alla siis juttua hieman pohjustusjaksostamme.

Jo ennen Kuusamoon siirtymistä olimme tehneet kartta ja lintudata-aineiston osalta ns.paperityöpohjustuksia aikalailla. Meillä oli hyvin tiedossa, että nyt oli todellinen lintuvuosi menossa Kuusamossa. Maastossa oli odottamassa runsaasti pöllöjä, haukkoja ja laululintuja. Lisäksi muutama rari kuten ruusukottarainen odotti pohjustajien saapumista. Pohjustaminen alkoikin varsin leppoisissa tunnelmissa ja nopeasti joukkueemme pohjustuslajit kipusivat yli 120 lajiin. Ja mikäs olikaan pohjustaessa, kun maisemat ja ilmat olivat ihan superhyvät.
'
Järvien selät on hyvä tarkistaa yön rauhallisina tunteina

Aamun valjetessa siirrytään soille
Kanalintuja tapaa Kuusamossa varsin kivasti yöaikaan hiekkateillä. Omalle kohdalleni osui pohjustuksen aikana useita ukkometsoja ja muutama koppelokin. Yhdestä koppelosta sain otettua muutaman ruudun ennen linnun siirtymistä metsän siimekseen. 

koppelo on kyllä komea ilmestys

Laululintuja oli erityisen hyvin saapunut Kuusamoon. Aina mukavia lajeja, kuten tiltaltteja, sirittäjiä ja hernekerttuja löytyi runsain mitoin sopivista biotyypeistä. Meille aikaisemmin vaikeita lajeja kuten pensaskerttuja löytyi myös neljä lintua ja tulipa Mikan toimesta löydettyä myös spondet satakieli ja heinäkurppa. Kovia lajeja molemmat. Myös pikkusieppo ja molemmat paremmat sirkut hoituivat pohjustuslistaa kaunistamaan. 

Kemilä oli tänävuonna ehdoton laululintukohde ja siellä todella kamaa riittikin. Paikalla luritteli samanaikaisesti viitakerttunen, kultarinta, pikkukultarinta, hernekerttu, tiltaltti ja sirittäjä sekä viitasirkkalintu. Todellinen bonus oli marjapensaiden alla mönkinyt ruusukottarainen. 

"pastori" eli ruusukottarainen

Rallin aloituskokous järjestettiin 11.6.2014. Aloituskokouksessa käydään läpi tulevan rallin säännöt ja valitaan ralli jury, ongelmatilanteita ratkomaan. Itse olen saanut osalistua jury:n toimintaan viime vuosina ja luottamusta tuli tälläkin kertaa. Siitä nöyrä kiitos läsnäolleille. 

Varsinaisen pohjustuksen loputtua oli aika vetää maastotyöt yhteen ja kokoontua joukkueen kanssa miettimään rallireittiä ja rallistratagiaa. Pohdittavaa riittikin, koska ilmojen herra oli päättänyt sotkea kuviot totaalisesti. Luvassa oli lähes yhtämittaista sadetta ja kylmää...yöllä vain +2...hyr...


Vasemmalta oikealle, Kalle, Mika, Harry ja Antti pohtimassa rallistrategiaa

Pohjustusvaihe meni joukkueeltamme paremmin kuin koskaan aikaisemmin. Saimme kasaan 146 lajia, joka paransi viimevuotista ennätystämme 12 lajilla. Muutenkin pahoja puutteita ei päässyt jäämään vaan kaikki olennainen tuli kaivettua esiin. Ehkä pohjustuksen tasosta kuvaa hyvin vertailu legendaarisen ja monivuotisen voittajajoukkue Doz k Hahn:n pohjustuslajien määrään, joka oli tänä vuonna 148. Ero ei ole enää kovin iso.. 

Peruslajit II ja III sekä huutolajit kartalla
Koska keli oli ennusteen mukaan kohtuullisen karu, päätimme laatia kaksi vaihtoehtoista rallireittiä. Tällä kaksikolla pystyimme muuttamaan tarvittaessa rallin aikana vielä hallitusti suunnitelmiamme.  Olennaista oli, että emme joutuisi rallissa ajamaan edestakaisin kauheasti ja pystyisimme hyödyntämään maksimaalisesti alun lämpimän ja aurinkoisen jakson ennen sateen sekä kylmyyden saapumista. 

Reitit I ja II

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti