sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Peruslajistoa matkan varrelta


30.1.2014

Kello herätti hieman jälkeen viisi ja hetkeä myöhemmin lähdimme pimeässä kohti Massan kylää. Ennen varsinaisia pelipaikkoja kävimme aamukahvilla kylässä. Tunnelma oli harras ja kahvi hyvää. Palvelualttiudesta kertoi, että kun kysyimme syötävää, niin kahvilan pitäjä lähti hakemaan viereisestä leipomosta vasta leivottuja leipiä.Hetken kuluttua näkyikin sitten ensimmäiset linnut ja homma lähti kivasti käyntiin kyläsirkku pariskunnalla. Linnut olivat leppoisasti näkyvillä, mutta aamun valot eivät oikein antaneet kuvaukseen mahdollisuuksia.  
Kyläsirkku

Välittömästi kylän päätyttyä alkoi tapahtua kunnolla. Mustapäätaskuja, mustaleppälintu, mustakottaraisia ja sokerina pohjalla upeita sepelleppälintuja. Koiraan näkeminen oli kyllä aikamoinen kokemus...mielettömän kaunis lintu :-)

Mustapäätasku aamun valoissa
Sepelleppälinnun aamiainen


Jatkoimme edelleen Massan kylän jokitöyräälle yrittämään pikkutörmäpääskyjä. Pääskyjä kyllä näkyi, haarapääskyjä ja räystäspääskyjä, mutta yrityksestä huolimatta ei target-lajia. Muuten paikka oli lajirikas, kuvattavaa sekä katseltavaa riitti.

Paluumatkalla yritimme vielä pensaslepinkäistä, mutta ei toiminut. Tuuli oli myös voimistunut aikamoiseksi ja kaikki lintujen äänet peittyivät tuuleen. Ei auttanut kuin luovuttaa ja jatkaa matkaa kohti etelää.

Reilun parin tunnin ajon jälkeen saavuimme goulimineen, jossa jalkauduimme nauttimaan kenttälounasta. Vehnäleivän ja mehun jälkeen aloitimme paikan komppaamisen. Kauan ei mennyt kun Kari löysi saharantimalleja. Lintuja osoittautui olevan minimissään 6, koska puskan sisällä kökötti kolme poikasta. Aikuiset linnut ruokkivat poikasia tasaisin väliajoin, joten yritimme jäädä kuvailemaan lintuja. Puuha oli kyllä aika haastavaa, koska aikuiset linnut lensivät suoraan piikkipuskan uumeniin aina ruokaa tuodessaan.Jatkoimme muutaman kilometrin eteenpäin ja taas pientä komppausta. Laulutaskuja  näkyi muutama pariskunta, samoin harmaasirkku ja nummikirvinen. Harmillisesti taskupariskunta oli lajityypillisesti arka, joten kuvaamiseen ei oikein ollut mahdollisuutta. Palattuamme autolle lähti auton edestä mielenkiintoisen näköinen pikkulintu, jonka Kari etupenkillä istuessaan sai määritettyä sahalinkääpiökertuksi. Lintu vain ikäväksi onneksi jatkoi matkaa tuulen riepottaessa sitä. Näin itse en päässyt linnun lajista perille eli en havainnut riittävän hyvin tämä itsellenikin uutta lajia. 

Uusista komppausyrityksistä huolimatta uusia lajeja eikä löytynyt, mutta oli hauskaa seurata Afrikan valtatiellä rynniviä ralliautoja. Olikohan kyse Paris-Dakar rallista. Iltapäiväkahvit käytiin nauttimassa Tan Tan Plage nimisessä merenrantakaupungissa ja voimakas tuuli todella sai Atlantin aaltoilemaan. Kahvin jälkeen jatkoimme iltaan saakka matkaa aina Akhfennirin kaupunkiin asti. Päivän ajomatkaksi kertyi n. 500km ja 4 uutta WP pinnaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti