lauantai 5. tammikuuta 2013

Pari "prosua"

Perinteisesti tammikuu ei tarjoa Suomessa mitään raritykitystä, mutta nyt Espoossa vuodenvaihteen jälkeen oli muutama kiva laji hoidettavana. Itse olin toki nähnyt sekä grönlanninlokin että mustakaularastaan aikaisemminkin Suomessa, mutta vain yhden linnun molempia lajeja. Tarjolla oli siis 2 "prosu"pinnaa, vaikka en niitä oikeastaan edes laske. 

Rauhallisesti nautitun aamiaisen jälkeen päätin lähteä kohti Soukaa, jossa "grölis" oli paikallisena meren jäällä. Porukkaa oli kerääntynyt aikalailla päästyäni perille ja lisää valui jatkuvasti. Valitettavasti lintu oli  auringon kajossa, joten mitään ei näkynyt rannalle. Hetken pähkäiltyämme päätimme irtautua pienen ryhmän kanssa jäälle, jotta saisimme lokit sivuvaloon. 


"grölisbongausta"

Siirtyminen kannatti, koska lokkiparvi näkyi nyt hyvin ja vaalea kaunotar niiden mukana. Oli todella kiva palautella muistiin, mitäs tällainen lintu sitten näyttääkään. Ensimmäisen "grölikseni" olin nähnyt Helsingissä talvella 1990-1991 ja seuraava vasta 2003 Norjassa. Nyt sain katsella esiaikuista lintua. Lintu oli minun kalustolleni aivan liian kaukana, mutta tästä linkistä pääsee katsomaan miltä kyseinen lintu näytti.

Lokin jälkeen siirryin bongaamaan Eestinmalmille mustakaularastasta. Lintu oli viihtynyt samalla ruokinnalla jo pidempään, joten elättelin toiveita kuvien saamisesta. Kuitenkin linnun käyttäytyminen oli muuttunut viimepäivinä hankalampaan suuntaan. 

Rastasbongausta

Rastas oli kuitenkin kohtuullisen aktiivisella tuulella ja kävi tunnin aikana muutamaan otteeseen ruokinnalla popsimassa marjoja. Talvipäivänä valot ovat aika haastavat ja tässä tapauksessa lähestymiseen ei ollut mahdollisuuksia. Jouduin siis käyttämään jatketta 300mm kanssa. Tämä entisestään teki kuvaamisesta haastavaa. Alla muutama dokumenttikuva päivän linnusta.


mustakaularastas ad koiras
Mustakaularastas

Vaikka kuvaaminen oli haastavaa kalustolleni, fiilikset olivat varsin korkealla. Tilanteet olivat kohtuullisen nopeita ja kameran kanssa sai työskennellä, jotta edes jonkinnäköistä jälkeä syntyisi. Tykkäsin!

kahden prosun päivä sai hymyilyttämään

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti