tiistai 17. toukokuuta 2011

Apulaisena SSP pyynnissä

Suomen juhliessa kultamitallia, herätyskelloni pärähti 0320. Nopean aamiaisen jälkeen autoon ja kohti Raisiota. Tarkoitus oli mennä Raisiolahdelle ihmettelemään kaverini rengastystouhuja. Matkanteko keskeytyi hetkellisesti Raision ohitustiellä, kun aamuhämärissä huuhkaja istui tiemerkin päällä kyttäämässä kaiketi jotain raatoa.

Saapuessani pelipaikalle, verkot alkoivat olla jo paikoillaan ja lintuja alkoi tulla heti ensimmäisestä verkkokierroksesta lähtien.  Kierroksen parasta antia edusti kaunis koiras punavarpunen, jonka iänmääritys tuotti hieman päänvaivaa, koska lintu oli sulkinut peitinhöyheniä vain osittain aikuisen linnun sulkiin. Totesimme kuitenkin linnun olevan 2kv koiras.


Toisella kierroksella lintuja tuli entistä enemmän, roukokerttusen näytellessä pääosaa. Mukavaa katseltavaa tarjosivat myös pensaskertut, rytikerttu ja pensassirkkalintu. Itselleni sirkkalintu oli varsin mukava veijari, koska en ollut ennen sellaista kädessä nähnyt. Luonnollisesti linnusta tuli napsittua kuvia ja tulipa ikuistettua sirkkalinnuille tyypillinen pyöreäpäinen pyrstökin.


Valitettavasti kello näytti toisen kierroksen jälkeen sen verran paljon, että oli aika jättää leikki kesken ja siirtyä kohti työmaata. Kaikenkaikkiaan vielä seuraavilla kierroksilla verkoista tuli mm. pajusirkku, pensastasku ja sinirinta.

Mikä on SSP? Kyseessä on ns. sisämaan seurantapyynti, joka on hyvin vakioitua rengastamista. Homma hoidetaan tasaisin väliajoin vakioidussa paikassa ja aina samalla kellonajalla. Näin saadaan mm. kattava kuva lintujen muuttokäyttäytymisestä ja sulkimisesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti