sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Talviralli

Turun Lintutieteellisen yhdistyksen perinteinen talviralli rallattiin tällä kertaa todella talvisissa olosuhteissa. Lämmin ja sateinen syksy oli muuttunut muutamaa päivää aikaisemmin rajun lumimyräkän saattelemana talveksi. Luonnollisesti hyytävä itätuuli ja maan peittänyt lumipeite oli muuttanut lintutilanteen aivan uuteen asentoon. Monet hyvät viivyttelijälajit olivat poistuneet maasta pikavauhtia. 

Meidän joukkuetta ei pahemmin muuttunut tilanne haitannut, koska olimme jo muutamaa viikkoa aikaisemmin sopineet, että tänä vuonna emme pohjusta, emmekä muutenkaan "stressaa" koko rallista. Päätimme siis lähteä perusretkelle lapsuutemme lintumaille, Särkisaloon, Perniöön ja Saloon, johon kuntaliitoksen myötä edellä mainitut kunnat oli yhdistetty 2009.  Perinteinen rallijoukkueemme oli myös saanut vahvistuksia, kun ranskalainen Julien Terraube ja "Itä-Suomen ihme" Janne Aalto olivat saapuneet rallaamaan kanssamme. 

Homma pyörähti todenteolla käyntiin, kun jengi kokoontui luokseni aamukahville hieman ennen puolta seitsämää. Sovittuamme tarkemmin retkipaikat lähdimme liikkeelle ja ensimmäinen rallilaji pulu hoidettiin Salon rautatieasemalta heti rallin alkaessa 0700. Siitä jatkoimme matkaa Särkisalon uloimpaan kärkeen, minne saavuimme hyvissä ajoin.  

Pakkasesta ja tuulesta huolimatta porukkaa hymyilyttää
Merelle tapittaminen tuotti perus koskeloiden, telkkien ja lokkien lisäksi mm. pilkkasiiven. Muuten merellä ei ollut mitään ihmeellistä liikenteessä. Pikkuisia laulujoutsenparvia muutti tasaisesti etelään.  Rantametsiköstä saatiin hippiäinen, puukiipijä, vihervarpunen ja muutama muu peruslaji. Metsätiaiset loistivat poissaolollaan.


Hyistä tapitusta

Julien

Janne
Aloituspaikan jälkeen aloimme koluta suojaisia merenlahtia ja tuttuja ruokintapaikkoja.  Listalle tulivat mm. taviokuurna, merikotka, uivelo, mustalintu ja  pähkinähakki sekä varpushaukka.  Pienestä yrityksestä huolimatta metsätiaisia ei vaan kuulunut tai näkynyt ja ohariksi meni myös minun ja Jannen kuulema palokärki. 

Särkisalon jälkeen siirryimme Perniöön ja Latokartanon koskelta hoidettiin kara, mutta Saarenjärvellä ei ollut saukkoa kummempaa. Tosin tuo vekkuli vesieläin on aina yhtä makea havaita. Lopuksi menimme Tuohittuun, jossa vielä muutama päivä sitten oli laulujoutsenien seassa kanadanhanhia ja kurki. No nyt ei ollut muuta kuin hiiripöllö kuusenlatvassa. No kyllähän sekin lämmitti. 


Välillä homma meni ihan pellolle
Peltojakson jälkeen lähdimme ajelemaan ihan rauhassa, mutta saapunut tekstiviesti antoi syyn hieman pohtia jatkoa...Salon Korvenojan kaatopaikalta oli löytynyt Suomen 30 grönlanninlokki. Pienen keskustelun jälkeen päätimme, että emme kiirehdi paikalle vaan ajamme sitä kautta Saloon retkeillen suunnitelluillamme paikoilla. Matkalla näimme mm. kaipaamamme varpusen, hempon, järrihempon ja ihan mielettömän 25 yksilön peippoparven. Kun olimme lähestymässä kaatopaikkaa, tuli negatieto linnusta...oli lähtenyt yöpymään kohti Halikonlahtea.

Sinne mekin olimme matkalla lopettelemaan rallia. No lokkia emme sieltä löytäneet, mutta muuten lahti antoi meille "isolla kädellä". Tunnin aikana havaitsimme muuttavan kaakkurin, muuttavan viiden  merihanhen parven, tavin, västäräkin, kottaraisen, fasaanin, peltopyyn ja tiklin.  Rallin lopussa meillä oli 52 lajia kasassa eli ns. "50 lajin kuoleman raja" oli onneksi ylitetty. Pientä harmitusta toki oli ilmassa, koska emme olleet havainneet koko päivänä kuusitiaista ja hömötiaista, jotka molemmat ovat peruslajeja talvirallissa. 

Purku järjestettiin peristeiseen tapaan ravintola Koulun historianluokassa, minne olikin ahtautunut aikamoinen määrä lintuihmisiä. Ralliin osallistui yhteensä 19 joukkuetta ja purun edetessä huomasimme, että olimme loppujen lopuksi havainneet ihan kivasti lajeja. Tulosten selvittyä Käpykaarti vei viidennen kerran peräkkäin talvirallin voiton, tälläkertaa 60 lajilla. Ero seuraavaan joukkueeseen oli 6 lajia eli voitto oli näissä oloissa murskavoitto. Nöyrät onnittelut käpykaartilaisille. Heidän tunnelmia voi käydä lukemassa täältä www.kapykaarti.net

Meidän 52 lajin kokonaismäärä riitti neljänteen sijaan eli perusretkeily toi varsin mukavan sijoituksen. Kaikkiaan rallissa havaittiin 96 lajia.


Purkutunnelmaa
Iso kiitos retkiseurasta Markus, Mika, Julien ja Janne!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti