perjantai 8. heinäkuuta 2011

Helteinen kesäralli

Perinteinen Turun Lintutieteellisen yhdistyksen kesäralli kisattiin nimensä mukaisesti helteisissä olosuhteissa 1-2.heinäkuuta. Auton lämpömittari näytti vaatimattomasti +30 astetta ralliporukoiden kokoontuessa kuntien arvontapaikalle Orikedon Shellille Turkuun.  Helle ei kuitenkaan hillinnyt silminnähtävää intoa, minkä lähestyvä ralli sai aikaiseksi porukoissa. Kaikenkaikkiaan ralliin osallistui 15 joukkuetta Varsinais-Suomen alueelta.


Muista ralleista poiketen kesärallin rallialue arvotaan kuntayhdistelmistä. Näin ralli on aina pohjustamaton eli kukaan ei pysty valmistelemaan rallia retkeilemällä aktiivisesti jollain tietyllä alueella. Juuri tämä yllätyksellisyys on tae jo vuosia jatkuneeseen rallin suosioon. Muuten ralli noudattelee perinteisiä sääntöjä eli se käydään tietyssä maantieteellisessä paikassa, tiettynä kellonaikana ja hyväksytyn lajin tulee havaita enemmistö rallijoukkueesta. Meidän rallijoukkue koostui tänävuonna minun lisäkseni Markus Aholasta ja Mika Korkista.

Kellon ollessa 1800 ralli-isäntä Markus Lampinen kaatoi kuntayhdistelmät lippalakkiinsa.


Onnettarena toimi Meri Öhman.

Totuuden paikka....Markus ilmoittaa vuoden 2011 rallikunnat


Kunniksi valikoitui Mynämäki ja Vehmaa. Porukat lähtivät reippaasti liikenteeseen ja näin myös meidän joukkueemme. Rallin alkuun olisi tunti, joten menomatkalla suoritettiin alustava karttatarkastelu lupaavista lintupaikoista ja tietenkin katsottiin Tiirasta kuntien viimeaikaiset havainnot. Karttaa ei paljon tarvinnut ihmetellä, koska Mynämäen Mietoistenlahti on varmasti koko Varsinais-Suomen paras lintupaikka. Päätimme aloittaa rallin lahdelta ja matkalla alkanut kesäsade lisäsi odotuksia hyvästä aloituksesta.  Olimme hyvissä ajoin kalliolla selaamassa lahden lintumassoja ja kellon tullessa 1900 alkoi "armoton" lajien listaaminen. Havainnointia hieman haittasi se, että samaisella kalliolla seisoskeli parhaimmillaan kymmenkunta muutakin joukkuetta.


Lahti tarjosi nopeasti perusvesiäiset parhaimpana heinätavin. Lisäksi kahlaajia ruokaili runsaasti ja viisi lajia vikloja tuli helposti plakkariin. Lisäksi kurki, harmaahaikara, laulujoutsen, rytikerttunen, rastaskerttunen ja monet muut lihottivat kivasti lajimääräämme. Poistuessamme paikalta noin 21 aikoihin oli lajeja jo yli 60 kasassa.

Autolle saapuessamme oli aika suorittaa tarkempi kartanluku ja suunnitella illan ja yön ohjelma. Kartan luvusta vastasi Markus.


Illan aikana kolusimme useita lahtia lävitse havaitsematta mitään erikoista. Peruslajeja kuten pikkulepinkäinen, pensastasku, lehtokerttu ja nuolihaukka kerryttivät saldoamme. Yön alkaessa yritimme havaita kaulushaikaraa turhaan eikä myöskään yrityksestä huolimatta pensassirkkalintu hoitunut. Olimme lähes varmoja purkuun mennessä, että lajista tulee ns. negaässä eli kaikki muut paitsi me olisivat havainneet lajin. Yllätys oli kyllä melkoinen, kun ilmeni ettei kukaan ollut havainnut lajia rallin aikana.

Yöllä kuitenkin hoituivat kehrääjä, satakieli ja luhtakerttunen. Aamun sarastaessa kolusimme rallikuntien viimeisiä kunnon metsiä metsälajien toivossa. Etsintä tuottikin metson, punatulkun ja palokärjen. Helle alkoi painaa rallaajia, koska edes yön ajaksi lämpö ei laskenut alle 18 asteen. Fleesipaidalla pystyi retkeilemän läpi yön ja aamu viideltä oli pakko jo kuoriutua t-paitaan, koska lämpö nousi heti auringon noustessa + 20 paremmalle puolelle.

Aamupäiväksi palasimme lopettelemaan rallia Mietoistenlahdelle. Väsynyt staijaus tuotti lajeja tasaisesti. Merikotka, mehiläishaukka ja nokikana sekä muutama muu laji hoituivat vielä ennen rallin päättymistä klo 1300. Alla muutama kuva staijauksesta, ensimmäisessä Mika tapittaa ja jälkimmäisessä allekirjoittanutkin.





Rallin purku järjestettiin perinteiden mukaisesti ravintola Koulun historianluokassa. Tunnelma alkoi olla kohdillaan, kun joukkue kerallaan saapui purkuun klo 1900. Mallasjuoma virtasi ja lajeja huudettiin. Tasaista oli ja vain kärkijoukkue alkoi erottua noin 100 lajin jälkeen. Muuten joukkueet olivat hyvin kasassa. Mitään todella ihmeellistä ei rallin aikana havaittu.  Rallin voiton nappasi turkulaisjoukkue Jyrki Normaja, Tapio Aalto ja Soili Leveelahti. Heillä oli yhteensä 123 lajia ja ero seuraavaan joukkueeseen oli selvä.

Tästä linkistä pääset tarkistamaan muiden joukkueiden sijoituksen http://www.tly.info/images/stories/pinnarallit/kesaralli11.pdf

Loppujen lopuksi meillä meni yllättävän hyvin. Rallin aikana tuntui varsin takkuiselta ja muutamia sellaisia pahenpia puutteita ns. peruslajien osalta latistivat tunnelmaa. Viides sija oli kyllä aikamoinen yllätys, mutta parempi näin.